PARALLEL- OF SERIESYSTEEM

Afhankelijk van de woonsituatie, wordt er gekozen om de zonnepanelen via een parallel- of seriesysteem aan te sluiten. Verschillen tussen de 2 kunt u hieronder terugvinden!

PARALLELSYSTEEM

Bij een parallelsysteem werken de zonnepanelen onafhankelijk van elkaar. Dit wordt doorgaans toegepast als de woning of de dakvlakken waar de panelen komen te liggen van invloed zijn door schaduwinval, omliggende bomen, aanbouwen (schoorstenen, dakkapellen, etc.). Dit systeem werkt als volgt: de panelen waar schaduw invalt, schakelen het systeem uit d.m.v. een optimizer en de panelen waar de zon opvalt blijven wél stroom leveren. Een groot voordeel bij dit systeem is dat de klant per paneel kan zien wat de opbrengst is en daarbij kan volgen of dit alles correct werkt per paneel in de monitoring-applicatie. Dit is jaarlijks, maandelijks of dagelijks te volgen. Voor veel klanten is dit een voordeel t.o.v. het seriesysteem.

Een nadeel is dat dit systeem enigszins duurder is dan het seriesysteem; gemiddeld 15% duurder in aanschaf.

JLE Solar werkt met Solar Edge omvormers en optimizers t.a.v. het parallelsysteem. Klik hier voor meer informatie over de omvormers en optimizers. 

SERIESYSTEEM

Bij dit systeem zijn het aantal panelen op het dak maximaal op te splitsten in twee groepen. Dit houdt in dat wanneer er bij 1 paneel schaduw invalt of niet correct werkt, dat dan de hele groep zonnepanelen weinig tot geen stroom levert, waardoor het rendement flink kan afnemen. Bij dit systeem is de totaal opbrengst per groep panelen jaarlijks, maandelijks of dagelijks te volgen op de monitoring-applicatie. 

Een voordeel van het seriesysteem is dat het over het algemeen goedkoper is dan het parallelsysteem. 

JLE Solar werkt met o.a. Growatt en SMA omvormers t.a.v. het seriesysteem. Klik hier voor meer informatie over de Growatt omvormers en hier voor de SMA omvormers.